Week van de vruchtbaarheid: PCOS

De afgelopen week was het de week van de vruchtbaarheid georganiseerd door Freya . Meerdere bloggers en kanalen op Facebook hebben deze week al aandacht gegeven aan het moeilijk zwanger worden, of de mogelijkheid niet eens te hebben. 1 op de 6 vrouwen in Nederland heeft namelijk een verminderde vruchtbaarheid!

Eigenlijk wilde ik deze blog van de week al schrijven maar doordat ik zelf ziek werd is deze blog wat laat. Maar niet minder oprecht. En “gelukkig” toch nog binnen de week die Freya heeft georganiseerd.

Wat is Freya?

Ik snap dat de meeste mensen niet van deze vereniging heeft gehoord. Prijs jezelf dan misschien ook maar gelukkig. Freya is namelijk de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Zoals ik hierboven al beschreef heeft 1 op de 6 mensen een verminderde vruchtbaarheid. Dit kan dus de man zijn maar ook de vrouw. En uiteraard zijn er ook relaties waarbij beide partners een verminderde vruchtbaarheid hebben.

En ik dan?

Ik ben zelf niet minder vruchtbaar. Daardoor ben ik niet echt een onderdeel van de “Ik ben 1 van de 6” campagne om de aandacht te geven dat diegene die dat wel zijn, niet alleen zijn. Wel heb ik meerdere mensen in mijn omgeving die verminderd vruchtbaar zijn. Maar ook voor diegene die volledig vruchtbaar zijn is soms zwanger worden lastig omdat bepaalde zaken niet meewerken. En dan heb ik het niet over de je man/ vrouw die het niet wil maar je fysieke gestel, stress, medicatie, de buitenwereld.

Soms is zwanger worden gewoon lastig en daar mag wel eens aandacht voor komen! Niet iedereen wordt namelijk zwanger van de wind, niet iedereen heeft het voor het kiezen qua ideale afstand qua leeftijd van je kinderen en niet iedereen heeft überhaupt de mogelijkheid om zwanger te worden. Er wordt te makkelijk over gesproken, gezegd dat het tijd is dat je (weer) zwanger wordt. Zo enorm onbeholpen en kwetsend! Laten we dat maar eens voorop zetten.

PCOS

Omdat (minstens) 2 dames die ik ken lijden aan PCOS zal ik in deze blog daar extra aandacht aan besteden. Gewoon omdat ik vind dat het begrip voor deze dames wel eens wat groter mag zijn.

Wat is PCOS?

Freya: Normaal ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele follikels (ook wel eiblaasjes genoemd) in de eierstokken, waarvan er meestal maar één verder groeit en tot ovulatie (eisprong) komt. Bij vrouwen die aan PCOS lijden worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd, die moeilijk tot groei en ovulatie komen. De onderontwikkelde vochtblaasjes die zo ontstaan, worden cysten genoemd.

Naar schatting heeft 5 tot 10% van de vrouwen een meer of minder ernstige vorm van PCOS en daarmee is dit de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen.

De vele vochtblaasjes zijn bij echo’s van je eierstokken te zien in een zoals de experts het noemen: Een kralenkrans.

Oorzaak

Naar de oorzaak is men nog steeds op zoek. Het is niet duidelijk waar de aandoening ontstaat maar wel dat er een erfelijkheidsfactor is. Er zijn families waarbij namelijk meerdere generaties last hebben van de aandoening. Daarbij denk ik zelf dat met de kennis en mogelijkheden van tegenwoordig een hoop vruchtbaarheidsproblemen van de jaren ’70,  ’80 en ’90 (onze ouders) zouden kunnen worden verklaard.

Symptomen

De symptomen kunnen bij iedere vrouw ietwat verschillen maar over het algemeen komen de volgende symptomen het meeste voor:

  • Te veel mannelijke hormonen;  te veel mannelijke hormonen kunnen zorgen voor (over) beharing. Deze beharing kan voorkomen in je gezicht, onderarmen, buik, borst en op je rug. Ook kan dit teveel aan mannelijke hormonen ervoor zorgen dat je haar dunner wordt bovenop je hoofd. De hoeveelheid mannelijke hormonen kan gemeten worden in je bloed middels een bloedproef.
  • Onregelmatige of uitblijvende menstruatiecyclus; doordat de eisprong onregelmatig verloopt of überhaupt uitblijft. Of je een eisprong hebt kun je meten door de zogenaamde plastests die je bij de drogist kunt kopen of door tussen je menstruaties in dagelijks je lichaamstemperatuur op te meten. Ook middels echo’s in het ziekenhuis kun je hier achter komen maar meestal zijn deze ter bevestiging. Wanneer je menstrueert zijn deze meestal overvloedig.
  • Acné. Tsja, daar kan ik nog weinig meer over zeggen.
  • Overgewicht; overgewicht en PCOS zijn met elkaar verbonden. Daarom zal elke vrouw met PCOS en overgewicht eerst worden aangeraden om af te vallen of hun voeding aan te passen. Echter zorgt PCOS ook voor een groter risico op overgewicht.
  • Miskraam, vrouwen met PCOS hebben een verhoogde kans op een miskraam. Onduidelijk is nog wat hier de oorzaak van is. Helaas is hier ook niets aan te doen.
  • Teveel aan insuline; deze regelt je bloedsuiker.

What to do

Allereerst raden de experts je dus aan om af te vallen en/ of je voeding aan te passen. Daar valt ook wel wat mee te behalen t.o.v. je insuline en overgewicht.

D.m.v. hormonen in tablet of prik kunnen je eisprongen (rijpende follikels) geholpen worden.

Herken je jezelf in een meerdere symptomen? Bespreek je vermoedens met je huisarts en/of gynaecoloog. Deze kunnen je verder helpen of verwijzen naar experts die je verder kunnen helpen.

Heb je de diagnose PCOS?

Weet dat je niet alleen bent! Er is steeds meer informatie, er zijn gelukkig opties om je te helpen. En vrouwen met PCOS worden gelukkig (regelmatig) wel zwanger. Lukt het niet via de hormoonbehandelingen, dan zijn er ook de andere opties nog. Gelukkig maar erg invasief, indrukwekkend en psychisch belastend.

Probeer erover te praten met de mensen die je bij staan, die om je geven. Je hoeft dit niet alleen te doen en te dragen.

Doe vooral wat goed voelt voor jou! Er zijn fora, praatgroepen, Facebook-pagina’s met vrouwen die hetzelfde meemaken of hebben gemaakt. Mocht je de behoefte hebben om erover te praten, dan zijn dit dus goede opties.

1 van de 6

Ik hoop dat de verhalen van de bloggers die 1 van de 6 zijn toch wat losmaken binnen Nederland. Ik vind het in ieder geval een heel goed initiatief van Freya. Zwanger worden is niet een gegeven maar een geschenk. Beweringen dat het maar eens tijd is voor een kindje, of dat 1 kindje maar zielig is, dat je niet te lang moet wachten met een volgende etc. etc. Alle vrouwen zullen deze opmerkingen wel eens gehoord hebben. Ook van andere vrouwen en die zouden juist beter moeten weten want het is kwetsend. Wie weet is die vrouw waar jij die opmerking tegen geeft wel al jaren bezig of heeft ze net te horen gekregen dat zij een verminderde vruchtbaarheid hebben.

Mijn hoop is dus gevestigd op meer bewustwording. Voor alle vrouwen (en mannen) die verminderd vruchtbaar zijn en die het dus niet nodig hebben dat er pijnlijke opmerkingen gemaakt worden. Hou dan maar gewoon je mond.

 

 

Bij deze blog heb ik gebruik gemaakt van de volgende pagina’s, waarvoor ik erg blij met hen ben. Ik wil immers liever geen verkeerde info aan jullie geven. Dank jullie wel:

Wikipedia, Freya, 24baby en gezondheidsnet.

Related Post

Geordie Shore, joepie! Ok, ik weet best wel dat het erg is maar ik heb gewoon zo'n enorm zwak voor foute (Britse) programma's, ik kan er gewoon niets aan doen. Al jaren ben ...
Beebs and Moms Update Omdat het alweer even geleden is dat ik een update schreef over de pagina vond ik het daar wel weer tijd voor. Er is namelijk achter de schermen best ...
De intense haat voor het luxe douchegootje Vroeger, weet je nog, toen hobbels kuilen waren? Toen had je gewoon van die gemakkelijke doucheputjes, van die putjes waar je zelf zowat door spoelde....
Tot de poes, het boek en weer terug We kennen allemaal wel de uitdrukking: Tot de maan, de sterren en weer terug. Ook de Engelse versie zie je geregeld voorbij komen op shirts voor de be...

2 thoughts on “Week van de vruchtbaarheid: PCOS”

  1. En niet te vergeten iets positiefs: je kunt over pcos heen “groeien”.
    Je blijft het altijd hebben, maar je kunt dus weer een normale cyclus elke maand hebben, net zoals alle andere mensen zonder pcos. Yay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge