Trouwen dresscode

Dresscode op een bruiloft, wat betekenen ze?

Het trouwseizoen is aangebroken dus misschien vliegen de uitnodigingen je wel om je oren inmiddels. En allemaal hebben ze een dresscode. Maar wat is een dresscode en wat betekenen ze? Ik help je het trouwseizoen door.

Wat is een dresscode?

Een dresscode is de kleding die het bruidspaar voor zich ziet voor de gasten. Dit vult dus de wensen aan van het feest, de foto’s en de sfeer die zij voor zich zien. Ook al is het je ding misschien niet helemaal, het is dus wel belangrijk om je eraan te houden. Het draait die dag niet om jou, jij bent een bijdrage aan de mooie dag voor het bruidspaar.

 

Onduidelijkheid?

Bij vragen kun je het bruidspaar of de ceremoniemeester benaderen. De gegevens van de ceremoniemeester staan als het goed is vermeld op de uitnodiging. Ook de dresscode staat als het goed is vermeld op de uitnodiging. Is dit niet het geval, dan kun je voor de zekerheid de ceremoniemeester raadplegen maar bij een bruiloft is netjes en feestelijk over het algemeen wel gangbaar. Voor vrouwen is het belangrijk om rekening te houden dat witte kleding echt niet kan als je de bruid of bruidsmeisje niet bent. Never steal the brides thunder!

 

Welke dresscodes zijn er?

White Thie

Deze dresscode is het meest sjiek. De mannen dienen dan in rokkostuum gekleed te gaan. Een rokkostuum is een jasje waarvan de achterkant (achterpand) langer is dan de voorkant, een witte strik en wit overhemd horen hierbij.  Vrouwen dragen een galajurk, een lange galajurk wel te verstaan.

 

Black Tie

Bij een black tie dragen de mannen een zwart (of donkerkleurig) kostuum en de vrouwen een jurkje of pak. Net als bij white tie is het ook bij black tie pertinent niet de bedoeling dat iemand een jeans draagt! Voor de dames is het verstandig een galajurk of cocktailjurkje te kiezen. Niet veel korter dan de knieën trouwens, dat is wel belangrijk.

 

Cocktail

Bij een cocktail thema is het de bedoeling dat mannen een donkerkleurig pak dragen en de vrouwen een feestelijke (korte) jurk. Weer niet veel hoger dan de knieën trouwens.

 

Gala

Ook bij een gala thema dragen de heren een donkerkleurig pak maar dragen de vrouwen een lange nette jurk. De jurken zijn meestal van glimmende stoffen (satijn) en hebben geen split.

 

Accessoires

Accessoires zijn altijd belangrijk! Voor de dames zijn hakken en goede oorbellen/ ketting/ armbanden een must. De heren kunnen hun stropdas aanpassen aan de themakleur. Als die er is tenminste.

 

Themakleur

Sommige bruidsparen vinden het leuk om een themakleur toe te voegen aan het feest en aan de dresscode. Zo hadden wij de kleur paars. Ons thema was black tie with a touch of purple. Het was dus niet de bedoeling dat iedereen vol in het paars op kwam draven maar een paarse stropdas, een paarse armband, paarse pumps, paarse oorbellen of een printje met paars erin verwerkt vonden wij geweldig! Geeft het bruidspaar een themakleur aan? Dan is het wel de bedoeling dus om daar iets mee te doen. Zoals ik al zei hoef je jezelf niet helemaal in de themakleur te hijsen maar het zijn de kleine dingen die het doen. Zo hadden een aantal mensen bij ons kleine paarse accessoires (bloem in het haar, armband, oorbellen, bloem op de jurk) aangebracht in hun outfit. Klein is fijn zeg maar.

 

No go

Je niet houden aan de dresscode is echt een no go! Vraagt het bruidspaar om een black tie maar kom jij in je jeans of bonte broek aan? Je verpest dan toch wel het groepsgevoel op foto’s en tijdens de trouwdag. Dat is zonde, zeker omdat die dag het om het bruidspaar moet draaien. Wij hadden op onze bruiloft 2 mensen die zich niet aan de dresscode hadden gehouden. Dit zie je terug op foto’s maar horen wij ook terug als we het met anderen over de bruiloft hebben. Het is mensen opgevallen. En daarbij, hoe vaak kun je jezelf nou lekker opdoffen voor een feest? Lekker doen toch?! Daarom hadden wij ook onze dresscode gekozen en het droeg echt bij aan het speciale gevoel van die dag voor ons.

 

 

Related Post

Tips voor de Sinterklaas, welk speelgoed staat op ... De Sint is alweer in ons land. De speelgoedmakers zijn er flink enthousiast door en gooien ons allemaal verschillende soorten reclames om de oren. Je ...
Wil je gaan bloggen of ben je al blogger maar heb ... Er zijn veel bloggers op deze wereld, heel veel bloggers. Maar soms is het enorm zoeken naar hoe je zelf foto's kunt bewerken of plug-ins die enorm ha...
Review – De huidverzorgings-producten van Dr... Jullie kennen misschien allemaal wel de huidverzorgingsproducten van Drs. Leenarts. Misschien ook niet. Ik licht een aantal nieuwe producten toe en la...
5 ideale cadeaus voor tijdens de kraamperiode Tijdens de zwangerschap krijg je meestal een berg aan cadeaus. Maar wanneer je op kraambezoek gaat is het weer cadeautjestijd. Wat kun je nou het best...

6 thoughts on “Dresscode op een bruiloft, wat betekenen ze?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge