Juf ziek, dagje vrij?

Een dagje vrij omdat juf/meester ziek is?

Het is herfst en daarmee komen vaak de verschillende griepjes weer in onze wereld. Aangezien de juffen en meesters mensen zijn kunnen zij dus ook zomaar ziek worden. Wat als er dan geen vervanging is, hoe is dat bij jullie op de basisschool geregeld?

 

Herfst

Zoals alle mama’s en papa’s wel weten komt met de herfst ook het seizoen dat de griepjes, verkoudheidjes en koorts zonder duidelijke redenen weer aan de deur. Al die kinderen die lekker met elkaar spelen en elkaar aansteken, zo’n basisschool is natuurlijk ook een broedplaats van bacillen. Meesters en juffen ontkomen er dus niet aan, ook zij zullen vast eens ziek worden.

 

Ziek

Maar wat gebeurt er op school als een juf of meester ziek is en er geen vervanging is? Zelf kan ik het me niet herinneren dat we een dag vrij kregen, we werden samengevoegd met een andere klas en als je geluk had kwam de directeur les geven. Mijn basisschool had een fantastische directeur die de beste dubbelzinnige nummers kende en deze dan met ons deelde. Daarnaast was hij streng en rechtvaardig, wij vonden het altijd een feest als hij voor de klas stond in ieder geval. Soms stond er een invaldocent voor de klas. Laatst was de juf van Evi ziek. De eerste dag was er vervanging geregeld maar aan het eind van die dag kregen we een brief mee dat de kinderen de dag erna vrij zouden zijn.

 

Leerplichtwet

Sinds 1985 zijn kinderen vanaf 5 jaar leerplichtig. Nadat 2 uurtjes vrij op Evi’s 5e verjaardag werden geweigerd i.v.m. leerplichtwet zette me dat wel aan het denken. Hoe is het mogelijk dat de kinderen (van 5 en 6) nu wel “zomaar” een dag vrij konden krijgen? Het was daarnaast geen probleem voor mij dat Evi vrij was, ik zou toch gewoon thuis zijn. Maar een aantal ouders kwamen wel een beetje in de knoei qua opvang. Zeker omdat de brieven die meegegeven waren niet waren aangekomen bij de ouders. Zij waren door andere ouders ingelicht gelukkig. Laat ik voorop zetten dat ik juffen en meesters rustige tijden toewens als zij ziek zijn. Maar heeft school niet een zorgplicht?

 

Opvang bij ziek zijn

Ik vroeg op verschillende Social Media hoe dat bij mijn volgers was geregeld.

 

 

De antwoorden waren eigenlijk unaniem; school heeft de plicht om les te geven. Echter is het door alle bezuinigingen en krapte gewoon niet meer mogelijk om daarin te kunnen voorzien wanneer een docent ziek is. Er is veel schaarste op de markt qua docenten en er zijn weinig invaldocenten. Zeker wanneer er dus meerdere docenten ziek zijn is het dus lastig om de gaten voor de klas op te vangen.

De moeders die reageerden gaven wel aan dat ook bij hen op de basisschool de kinderen wel eens vrij hebben gehad doordat de docent ziek was. Wel was over het algemeen de regeling dat wanneer opvang niet lukte dat de kinderen naar school konden komen om bij een andere klas aan te sluiten. Natuurlijk zijn onze kinderen onze verantwoordelijkheid maar deel je de verantwoordelijkheid niet een beetje op zo’n moment?

 

Andere basisscholen

Nu vraag ik me af, hoe is de opvang bij jou op de basisschool geregeld en wat vind je daar van? Laat het me weten in de comments!

 

Liefs Kimberly

Related Post

Loslaten… en de basisschool… Als moeder zijnde loop je altijd tegen hetzelfde euvel aan: Loslaten. Ik vind het nogal een ding trouwens want wanneer moet je nou loslaten en wanneer...
O nee ik heb weer last van schoolfoto-stress! Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en dus is het ook weer tijd voor een nieuwe schoolfoto. Om me heen staan de mama's er volgens mij niet zo bij s...
7x waarom ziek zijn als mama ruk is Van de week was ik ziek en dacht ik eraan dat ik deze blog schreef voor Digimama. Daarom vond ik het wel leuk om hem weer te delen. Als moeder kun je ...
Stop hou op, ik wil het niet! Zit jouw kind al op de basisschool? Dan ken je die a-ma-zing kreet wel: Stop, hou op, ik wil het niet! Mocht je kind nog niet op de basisschool zitten...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge