6 belangrijke regels kraambezoek
Moms Tips

Als kraambezoek heb je een aantal regels die je hoort te volgen, ik geef je 6 belangrijke regels.

Iedere ouder weet dat er een aantal dingen zijn waar kraambezoek zich aan hoort te houden. Dit gebeurt alleen helaas vaak niet. Om diegene zonder kinderen of diegene die de belangrijke regels niet weten te helpen heb ik een lijstje met de 6 belangrijkste regels voor het kraambezoek. Dat maakt het bezoek voor iedereen een stuk leuker!

Kraambezoek

Het is natuurlijk fantastisch als er een kindje is geboren! Iedereen wil dan graag het kindje bewonderen en de ouders feliciteren. Maar er gelden echt een aantal regels waar het kraambezoek zich aan dient te houden, ook al geven de nieuwbakken ouders dat misschien niet heel helder aan. Hou je eraan, doe er je voordeel mee en hou rekening met de nieuwbakken ouders. De 6 belangrijkste regels voor het kraambezoek heb ik samengesteld nadat ik met mijn vriendinnen heb overlegd 😉

1. Tijd

Dit is toch wel echt de belangrijkste regel van alle regels! Hou je aan de tijd. Dus spreek een tijd af, kom op tijd en blijf maximaal een uurtje. Kom niet te laat of nog erger, te vroeg. En blijf vooral niet te lang hangen en hou die tijd zelf in de gaten. Hartstikke leuk dat je interesse toont en dat je betrokken bent maar na een uur is de koek echt op. Vergeet niet dat je waarschijnlijk niet het enige bezoek bent van die dag en dat ondertussen de nieuwbakken ouders nog hun nieuwe ritme moeten vinden. Laat staan dat baby’s ondanks hun vele slapen echt een berg energie kosten. Ook belangrijk is dat jij je voegt naar de tijd die mogelijk is. Zeker in de eerste 2 weken is onderhandeling over tijden echt not done.

Ik weet nog dat vrienden van ons kwamen in de eerste week. De kraamverpleegkundige raadde ons nog aan om het kort te houden maar vervolgens bleven de vrienden hangen. En verwachtten ook nog dat ik ging koken! Nee. Gewoon niet doen, ik was gesloopt nadat ze pas na ruim 3 uur weggingen. Daarna heb ik me voorgenomen om zoiets noooooooit meer te laten gebeuren.

2. Spreek af

Kom niet onaangekondigd langs omdat je “toch in de buurt was”. Nee, gewoon niet doen! Bel, app, mail, rooksignaal van te voren zodat duidelijk is dat je komt en dat het de ouders uitkomt dat je komt. En hou je dan aan afspraak 1. Afspreken en je aan de tijd houden is zo ontzettend belangrijk namelijk.

3. Ziek?

Ziek = niet! Een koudje of een schorre keel? Verzet dan gewoonweg het kraambezoek. Heb je een koortslip? Blijf dan vooral uit de buurt van de baby. Sowieso is hygiëne een heel belangrijk ding tijdens die kraamperiode en dus zeker ook voor het kraambezoek. Was uit jezelf je handen en als er een flesje handenontsmetter staat, gebruik die dan ook spontaan. Ga niet zitten zeiken erover want het is zo ontzettend belangrijk omdat baby’s enorm vatbaar zijn in de eerste periode. Wat voor jou een klein koudje is kan voor de baby levensbedreigend zijn. En vergeet de mama niet die door de bevalling een lage weerstand heeft en ook nog eens een wond heeft. Ook al is zij niet gehecht o.i.d. toch heeft de bevalling een wond achtergelaten bij de baarmoeder die moet helen. En dat kost extra energie, wat ook weer zorgt voor een lage weerstand.

Hoe belangrijk het is om met een koortslip uit de buurt te blijven van een pasgeboren baby kun je o.a. lezen in dit artikel van Nicole van Meisje- Eigenwijsje. Zij raakte bijna haar dochter kwijt door een herpes-infectie. Naast dat dit afgrijselijk is heeft het ook gevolgen gehad voor haar tweede kindje. Daarover lees je in dit artikel meer.

4. Knuffelen

Baby’s knuffelen is natuurlijk heerlijk. De kleintjes ruiken zo enorm heerlijk en het is zo fijn om te knuffelen. Maar pak nooit en te nimmer zelf de baby op uit de box/bedje/ waar dan ook. De ouders bepalen en misschien laten ze jou juist komen als de baby slaapt. Dan heb je misschien wel gewoonweg pech en kun je niet knuffelen. Het is niet anders. Oh en pak nooit en te nimmer zonder akkoord de baby uit de handen van de ouders. Of je moet je leven niet zo leuk vinden, dan is het je eigen risico natuurlijk.

5. Help een handje

Staat er een afwas, was af. Trek even een stofzuiger door het huis en als jij je kind(eren) mee neemt naar het kraambezoek, ruim zelf de gemaakte zooi op. Laat dit niet over aan de pas bevallen moeder. Ook al zegt ze dat het niet nodig is, dat is meestal een sociaal dingetje om te zeggen. Het maakt niet uit dat de kraamverpleegkundige er misschien nog wel is, die is er namelijk niet voor de huishouding. Die is er voor de verzorging van de baby en de moeder. Trek jij die stofzuiger erdoorheen of ruim je de vaatwasser in? Dan scheelt dat de moeder en de kraamverpleegkundige en geeft dat hen meer tijd om samen te doen met de baby.

6. Gespreksonderwerpen

Ja jouw bevalling zal misschien wel de hel zijn geweest. Of juist fantastisch. Maar hou het even lekker voor je tijdens het eerste kraambezoek. Ook over die ge-wel-di-ge vakantie waar je net bent geweest hoeft het niet het volle uur te gaan. Vraag vooral hoe het met de ouders gaat, met de baby en hoe de ouders de bevalling hebben ervaren. Geef hen de ruimte om te vertellen en wees geïnteresseerd. That’s it. O en vragen of de baby al doorslaapt en wanneer de volgende komt? Nee, gewoon nee. Of je moet het sarcastisch bedoelen. Maar ook dan nog steeds nee.

Heldere tips

Heldere tips toch dacht ik zo. Het viel me op dat alle vriendinnen die ik vroeg wat zij nou heel belangrijk vonden toch wel met dezelfde punten kwamen. Dus mocht je binnenkort op kraambezoek gaan, dan hoop ik dat je hier wat aan hebt. Geniet vooral van het nieuwe leven en de mooie ervaring van een nieuwgeboren baby. En feliciteer de nieuwe ouders maar namens mij 😉

 

Liefs Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

12 COMMENTS

  • Bregje

    6x eens! En nummer 7: draag geen parfum! Mijn schoonmoeder droeg heel sterk parfum en dan moest ik L soms 2x wassen voor de geur eruit was ????????????

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Neeeeee inderdaad, ook echt niet doen! ????

    • Milou

      Ooooooh hier ben ik het zoooo mee eens!

  • Nicole

    Dank je voor het noemen. Ik blijf het mensen echt op hun hart drukken.. wij hebben uiteindelijk geluk gehad maar er overlijden nog steeds kindjes door die stomme herpes!

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Graag gedaan! Het is een heel belangrijk onderdeel en mensen zetten je vaak weg als zeikerd als je geen vraagt de handen te wassen. Hygiëne is the key.

  • Karin

    Kan ik dit 125 x afdrukken en als bijlage in de envelop van het geboortekaartje drukken? Echt, de meeste mensen gedragen zich prima, maar deze punten zijn precies de reden waarom ik eigenlijk weinig zin heb in kraamvisite haha

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Hahaha doen! Ik heb na Evi ook gezegd het nooit meer te doen. Wat een ellende.

  • Roelina

    Het zou vanzelfsprekend moeten zijn mi. Maar ervaring leert idd dat het dat niet is.

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Nee inderdaad helaas blijkt het toch steeds anders te gaan.

  • Christa

    Als sommige mensen dit nou ook eens daadwerkelijk zouden doen!! Zou fijn zijn!

    • beebsandmoms
      AUTHOR

      Echt hè, scheelt een berg

what do you think?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Pingback: Lees mee 62 | Mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings on 2 februari 2018