Zwangerschapscholestase en waarom je alert moet zijn op jeuk tijdens je zwangerschap

Enorme jeuk tijdens je zwangerschap? Waarom je alert moet zijn op zwangerschapscholestase

Het is een zwangerschapscomplicatie die nog niet zo bekend is maar steeds meer en beter herkend wordt: Zwangerschapscholestase. Zwangerschapswatte? Zwangerschapscholestase. Eigenlijk is er zelfs nog niet heel veel over te vinden maar ik zal proberen het duidelijk uit te leggen in deze blog.

Zwangerschapscholestase

Je gal gaat van de lever naar de darm door de galgangen in je lichaam. Als er een vernauwing of afsluiting in die galgangen ontstaat zal er galstuwing/ cholestase ontstaan. Meestal wordt een afsluiting van de galwegen veroorzaakt door galstenen. Maar ook bepaalde vormen van kanker zoals leverkanker of alvleesklierkanker kunnen dus een afsluiting veroorzaken. Je zwangerschap kan dus ook voor een vernauwing of afsluiting van de galwegen zorgen door de verandering in je hormonen. Erfelijkheid speelt hier ook een rol in.

De getallen van zwangerschapscholestase

Over het algemeen treedt zwangerschapscholestase in het derde trimester op, bij volgende zwangerschappen is er ook steeds meer kans op herhaling van de cholestase. Zo’n 50- 70 % bij je volgende zwangerschap en zo’n 60 – 80 % bij de zwangerschap daarna.

Zwangerschapscholestase komt bij zo’n 700 -800 gevallen voor per jaar, de precieze aantallen zijn niet bekend. De aandoening wordt niet altijd als zodanig herkend door de verloskundigen en artsen.

Symptomen

 • Jeuk, jeuk en jeuk. Vooral op de handpalmen en voetzolen maar het kan op je hele lijf voorkomen.
 • Geelzucht, al komt dit in minder dan 10% van de gevallen voor.
 • Je ontlasting (lichter tot zelfs wittig) en urine (donkerder) kan anders zijn.

Gevaren voor je kindje

Doordat er galstoffen verminderd worden afgevoerd komen deze in je bloed terecht. Via de bloedstroom komen deze bij je kindje terecht. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor je kindje:

Vroeggeboorte en zelfs doorgeboorte!

Om deze reden wordt de activiteit van je kindje in de gaten gehouden via de CTG in het ziekenhuis. Zelf moet je er zeer alert op zijn dat je kindje actief blijft en je zwangerschap zal worden ingeleid met 37 á 38 weken. Na deze weken neemt het risico voor je kindje dusdanig toe dat je kindje echt niet meer veilig in je buik zit. Het is onduidelijk wat dit risico precies veroorzaakt. Ze zijn nog veel onderzoek hiernaar aan het doen. Zoals Esther Kaper op haar site schrijft bestaat het vermoeden dat de galzure zouten zich hechten aan de spieren van je kindje, waaronder de hartspier.

Het is behoorlijk heftig dus deze aandoening.

Mijn zwangerschap met cholestase:

Doordat ik zelf zwangerschapscholestase heb gehad tijdens de zwangerschap van Evi kan ik hier heel wat over vertellen.

Ik wist dat je gewoonweg een beetje jeuk kunt krijgen in je zwangerschap. Maar toen ik aan mijn vriendinnen vertelde dat ik met een haarborstel over mijn handpalmen en voetzolen heen krabde, raadden ze me aan dat te vertellen aan de verloskundige. Het viel me zelf niet zo op maar mensen die me even niet gezien hadden vonden mijn ogen (oogwit) en huid wat gelig. Toen ik mijn nagellak eraf haalde bleken ook mijn nagels gelig. En mijn lijf zat onder de minibultjes, deze jeukten op zich niet zo maar op sommige plekken waren de bultjes wel wat groter. Zo jeukte mijn buik ook enorm. Heel eerlijk gezegd ging ik als een krolse kat met mijn handen en voeten over de vloerbedekking heen.

Gelig en afgrijselijke jeuk

Toen ik bij de verloskundige was vond ook zij me wat gelig. Dat hoeft overigens niets te betekenen. Hoe groter je baby is, hoe meer deze op je lever etc. drukt waardoor dit soort symptomen kunnen voorkomen. Wat haar echter alarmeerde was dat ik zo’n jeuk had. Ik had soms de striemen van het krabben, mijn nagels waren gewoonweg niet voldoende en het voelde alsof zelfs mijn botten jeukten. Zelf had ik niet echt verkleuringen van mijn ontlasting of urine, althans niet zover me is opgevallen.

Ik werd naar het laboratorium gestuurd en moest bloed laten afnemen. Het duurde een paar dagen voordat de uitslag kwam maar ik viel in de middenmoot met mijn uitslag (galzure zouten). Ik moest aan de medicatie, kwam onder toezicht van het ziekenhuis en moest 2 keer per week onder controle. Daarnaast kreeg ik mentholzalf om te smeren tegen de jeuk en werd me aangeraden om met mentholtalkpoeder mezelf “in te poederen”. Menthol helpt namelijk (kortdurend) tegen de jeuk. Deze middelen hielpen gelukkig wel en door de medicatie werd de hoogte van mijn galzure zouten wat lager, daardoor werd de jeuk gelukkig ook minder.

Ziekenhuis

Na 8 weken dus onder toezicht te hebben gestaan van het ziekenhuis werd ik met 38 weken ingeleid. Ik wist dus wanneer ik zo ongeveer zou bevallen en dat vond ik wel prettig. Ook vond ik het een fijn idee dat alle hulp voor Evi in de buurt zou zijn. Wel vond ik het erg jammer dat ik geen vaste verloskundige had, daardoor niets kon opbouwen met diegene die bij mijn bevalling zou ondersteunen en vond ik het erg eenzaam dat ik de nacht voor mijn bevalling alleen door moest brengen. De man mocht namelijk niet blijven omdat er geen bevalkamer vrij was die nacht.

Evi is gelukkig, zoals de volgers van Beebs and Moms weten, een heel gezond en een gelukkig kindje. Ze heeft er dus niets aan over gehouden. Zodra ik bevallen was had ik ook geen jeuk meer, de geelzucht verdween al snel en ook de galbultjes verdwenen.

Achteraf

Evi is geboren in 2012. En eerlijk gezegd kon ik toen nog niet echt veel vinden over de risico’s van zwangerschapscholestase. Ik wist dat het gevaarlijk was, ik wist dat Evi een groot risico liep maar over herhaling en waarom Evi dit risico liep weinig. Dat kon ik niet echt achterhalen, ook in het ziekenhuis kon men me niet veel vertellen behalve dat het veilig was om haar met 37 of 38 weken te halen. Ik ben blij dat er steeds meer bekend over wordt, ook i.v.m. een eventuele volgende zwangerschap.

Ik weet zeker dat wanneer ik nu jeuk krijg tijdens een eventuele  volgende zwangerschap dat ik eerder aan de bel zal trekken i.p.v. dat af te wachten. Daarom wil ik ook iedereen aanraden om jeuk tijdens je zwangerschap heel serieus te nemen. Kom voor jezelf en je kindje op als de behandelaar je naar huis stuurt met een zalfje of poeder terwijl jij je symptomen herkent in de symptomen die ik heb beschreven. Kijk vooral ook verder op Google en eventueel de sites die ik onderaan deze blog heb aangegeven en die ik heb gebruikt ter aanvulling van mijn eigen kennis/ ervaring.

Maar laat je ook zeker niet ontmoedigen wanneer je zwangerschapscholestase hebt gekregen als diagnose. Je kindje kan zeker weten heel gezond geboren worden !

 

Ik wens je in ieder geval sterkte en succes!

P.S. Mocht deze blog vragen oproepen of wil je jouw eigen verhaal delen, doe dat dan vooral onder deze blog of eventueel op de Facebookpagina van Beebs and Moms.

 

Liefs Kimberly

Ik heb deze blog geschreven met behulp van medischinfo.nl , simpto.nl  en de site van Esther Kaper die zelf ook zwangerschapscholestase heeft gehad.

8 thoughts on “Enorme jeuk tijdens je zwangerschap? Waarom je alert moet zijn op zwangerschapscholestase”

 1. Leuk te lezen dat ik niet alleen ben. Bij mijn eerste zwangerschap jeukte mijn handen en voeten. Momenteel ben ik 30 weken zwanger van een eeneiige tweeling ‘meisjes ‘ ???? en deze week is het ook weer begonnen. Helaas zit de jeuk deze keer OVERAL! ????

 2. Weet je wat ik best alarmerend vind? Ik had tijdens mijn laatste twee zwangerschappen last van extreme jeuk. Zo erg dat mijn benen vol wondjes zaten van het krabben en ik soms zelfs blauwe plekken had. Het zat niet op mijn handen en voeten trouwens, maar de verloskundigen hebben geen moment gedacht aan mijn gal. Ik kreeg wat mentholzalf wat voor geen meter werkte. Het enige dat af en toe hielp was mijn benen en armen zo koud maken met koud water, dat de pijn (of beter gezegd: alle gevoel) wegtrok. Dat scheelde iets. Maar man, wat een verschrikking! Jeuk is echt één van de ergste dingen die er is. Mocht het ooit nodig zijn, dan ga ik hier in elk geval naar laten kijken!
  Merel onlangs geplaatst…Nieuwe auto kopen | Op weg naar de ultieme burgerlijkheid!My Profile

  1. Jeetje wat vervelend zeg dat je er zo’n last van hebt gehad! Kenmerkend van de cholestase is toch wel de jeuk aan handpalmen en voetzolen. Erge jeuk kan ook voorkomen bij Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) trouwens, dus zeker de volgende keer aangeven dat je het na wil laten kijken als je weer zo’n jeuk hebt!
   beebsandmoms onlangs geplaatst…De rotklusjes van het ouderschap- TagMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge