/ oktober 28, 2017

Van de week schreef ik er al een blog over. Evi zou bij ons een dag de baas zijn tijdens de vakantie. Gisteren was het zover en via instagram heb ik jullie al wel wat op de hoogte gehouden. Maar hoe ging het nou eigenlijk? En toch ook wel belangrijk: Is het voor herhaling vatbaar of doen we het nooit meer?

De baas zijn

Zoals ik al schreef, ons doel was vooral om Evi eens te laten ervaren hoe het is om de baas te zijn. Ik verwachtte niet dat ze een dictatorschap zou opwerpen en vermoedde dat er vooral meer snoepjes zouden worden gegeten dan normaal. Evi gaf vooral aan dat wij heel goed naar haar moesten luisteren.

Lees meer: Een spannend experiment

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dus toen de man en ik een pyjama date-night hadden terwijl Evi bij opa en oma logeerde bespraken we wat we belangrijk vonden. Maar ook wat grenzen waren. Patrick had de vrijdag vrij genomen i.v.m. de herfstvakantie van Evi en dat zou dus de dag zijn dat Evi de baas zou zijn. Op donderdag hebben we het Evi verteld dat zij dus vrijdag de baas mocht zijn. Iets waar ze veel zin in had. Toen we haar vroegen wat ze wilde doen gaf zij aan dat ze wilde zwemmen (had ik donderdag al met haar gedaan) en dat ze in haar nieuwe bed wilde slapen. Als eten wilde ze graag pannenkoeken. Dat eten we namelijk nooit als avondeten omdat de man dat niet echt lekker vind als avondeten.

 

Knipsels uit Intertoysboek

#evivandaagdebaas

Onze dag startte wat later dan normaal omdat Evi lekker uitsliep. Tegen half 9 waren we pas beneden en gingen we ontbijten. Evi wilde gewoon een broodje en kleuren aan de eettafel. Patrick begon tegen 10 uur haar peuterbedje op te ruimen en haar nieuwe bed in elkaar te zetten. Ondertussen vroeg Evi om een snoepje, toen ik haar zei dat zij de baas was dus dat zij dat mocht bepalen, pakte ze snel een snoepje. Na een tijdje gekleurd te hebben en in het Intertoys-boek te hebben geknipt wilde ze tv kijken op mijn schoot. Ik moest dus op de bank liggen en zij kroop bovenop mij. Zo hebben we nog even tv gekeken. Tegen half 12 wilde Evi op haar speelgoedkamer spelen en dat hield ze best een tijdje vol. Ze hielp me met de was, koos een dekbedovertrek uit die zij op haar nieuwe bed wilde en beschoot ons met haar nerfgun. Toen ze me in mijn gezicht raakte was ik even wat minder enthousiast. Ik gooide er een poll uit op instagram en de meesten vonden mafklapper wel ok. Evi niet trouwens, die corrigeerde me nadat ik haar zo noemde.

Evi heb ik op dat moment dus wel gecorrigeerd. Nerfgun is 1, in ons gezicht schieten is gewoon gevaarlijk. En dan was een grens, ze mocht de baas zijn mits het niet gevaarlijk zou zijn. Ze pakte dat goed op, nerfgun werd weer opgeruimd en ze ging weer dansen op haar kamer. Tegen een uurtje of kwart voor 2 vroeg zij of we nog gingen zwemmen. Hierop hebben we ons klaar gemaakt en zijn we vertrokken naar het zwembad. Tegen de tijd dat het zwembad dicht ging (vroeger dan normaal i.v.m. Halloween) hadden we ruim 2 uur gezwommen en waren er zo’n 300 bommetjes gemaakt.

 

Pannenkoeken benodigdheden

Pannenkoeken

Op naar de supermarkt want ik had wel al boodschappen gedaan van de week maar dus geen pannenkoekenmeel gehaald. Voor Patrick haalde ik een bakje shoarma erbij zodat hij meer vulling zou hebben aan de pannenkoeken. Bij thuiskomst wilde Evi eerst weer op mijn schootje liggen en tv kijken, dus hup daar lag ik weer op bank. Geen straf hoor, laten we eerlijk zijn. Evi was aanvankelijk flink aan het snoepen maar mijn aanwijzing dat ze misschien beter kon stoppen voordat ze misselijk zou worden pakte ze gelijk op. Al snel kreeg Evi honger dus ging ik pannenkoeken bakken. Patrick was ondertussen weer bezig met het in elkaar zetten van Evi’s nieuwe bed.
Tijdens het eten bestrooide Evi zelf haar pannenkoeken, normaal gesproken doe ik dat voor haar. Aan de kleine tafeltjes voor de tv zaten we met z’n drieën de pannenkoeken te eten en Evi zat alleen maar te stralen.

 

Shoarmavlees

Naar bed

Waar we meestal wel een redelijk strak ritme hebben met het naar bed gaan was dat er nu natuurlijk niet. Evi mocht zelf zeggen wanneer ze nog even wilden douchen/ in haar badje zitten en dan naar bed wilde. Tegen een uur of kwart voor 8 kwam zij kijken naar haar nieuwe bed dat helemaal klaar en opgemaakt was. En dat vond ze er zo fantastisch uitzien dat ze gelijk in de badkamer zich ging uitkleden om onder de douche in de wasteil te zitten ( haar badje). Onder de douche was ze heerlijk aan het spelen en aan het zingen, en normaal gesproken geven wij dan een seintje dat ze eronder vandaan moet komen. Het duurde even maar uiteindelijk riep ze me zodat ik haar kon helpen met het afdrogen. Samen kozen we een pyjama uit en nadat we haar klaar voor de nacht hadden gemaakt las ik haar nog een verhaaltje voor. Inmiddels was het kwart voor 9 en volgens mij sliep Evi zodra ik de deur sloot.

 

Hoe vond Evi het?

Evi vergat geregeld dat ze de baas was en vroeg van alles keurig aan ons. Ze heeft de hele dag gestraald en genoten van de dag. Het was het leukste dagje ooit en voordat ze naar bed ging bedankte ze Patrick en mij met allemaal dikke kussen, knuffels en dank je dank je dank je. Ze is in de gloria met haar nieuwe bed, de leuke dingen die ze deed en de pannenkoeken die ze op snoepte.

 

Voor herhaling vatbaar?

Patrick stond wat cynischer tegenover mijn idee en wilde dus echt wat dingen van te voren met Evi afspreken. Ik dacht dat we het gewoon moesten ervaren, dat Evi vast geen gekke dingen zou doen of willen maar vond het wel een beetje spannend. En inderdaad, Evi deed gewoon haar ding, snoepte beduidend meer dan dat ze normaal van ons mag maar at verder behoorlijk normaal. Ook haar wensen waren allemaal heel normaal. Geen pretpark, geen etentje, geen dingen waarvoor we op onze kop moesten gaan staan. Dat zal misschien ook nog aan haar leeftijd liggen (ze is bijna 5) maar ze is enorm blij met de kleine dingen.

Ik vond het ook wel een eye-opener. Patrick en ik kunnen best wel eens tegen Evi zeggen dat ze zichzelf even moet vermaken of dat ze even moet wachten omdat we iets anders moeten doen. Nu legden we onze telefoon opzij zodra ze iets met ons wilde doen. En dat was echt niet eens continue. Het leek zelfs dat omdat ze nu haar behoefte niet hoefde uit te stellen dat zij ook minder vaak om ons riep. Ze wilde me helpen met de was doen, met me knuffelen, met haar vader knuffelen en gewoonweg samen zijn. En i.p.v. dat wij het ritme bepaalden, of een deel van de dagindeling was dat nu geheel Evi’s keuze. Er was dus nergens gehaast, een tijdsdruk of irritatie. Behalve dan toen ze met dat nerfding me in m’n gezicht raakte 😉

 

Snoep en pannenkoekenrommel

Na het eten wilde Evi een snoepje terwijl wij haar bed klaar maakten. Toen we weer beneden kwamen troffen we dit aan.

Ieder half jaar

Patrick en ik vonden het absoluut voor herhaling vatbaar. We hebben nu afgesproken dat we eens per half jaar Evi een dag de baas gaan laten zijn. In de voorjaarsvakantie en herfstvakantie o.i.d. Elke maand lijkt ons te veel en eens per jaar is misschien wel erg weinig. Misschien gaat het wel eens per kwartaal worden maar voor ons was het voor herhaling vatbaar. En in de toekomst zal Evi er waarschijnlijk wel een andere invulling aan geven dan nu, een 8 jarige heeft uiteraard al andere ideeën dan een 5  jarige natuurlijk. Maar ik kan het iedereen aanraden, overleg en bespreek dan eerst wel de grenzen en ga ervoor!

 

Liefs Kimberly

 

 

About Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast Beebs and Moms ben ik coach in Zwangerschapsverlies via www.liefgedragen.nl

6 Comments

 1. Supertof dat jullie dit gedaan hebben. En wat lief dat ze nog zoveel vroeg aan jullie! Ik ga deze zeker onthouden, ben benieuwd waar Suus dan mee komt als ze rond die leeftijd is.

  1. Het viel ons enorm mee en ze is gewend om ok te vragen dat het vanzelf ging. Was echt heel leuk om te doen ????

 2. Geweldig, ga het ook eens proberen. Dat van die snoepjes is trouwens heel herkenbaar ???? Heb een vermoeden dat t niet heel anders zal gaan bij ons…
  Merel onlangs geplaatst…Mom Blog Awards 2017 (Vlaanderen) | And the winner is…My Profile

  1. typisch hè ????

 3. Wat leuk om te lezen! Lijkt me inderdaad een eye-opener. Zo’n nerfgun had in mijn gezicht had ik ook niet gepikt denk ik. Hahaha die snoepjes, dat zouden mijn jongens dus ook doen. Maar dan de hele dag door, ben ik bang.

  1. Het viel me erg mee zelfs, nerfgun volgende keer en nog een keer proberen. ????

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*

CommentLuv badge