Eerste jaar basisschool
Recente berichten School

Het eerste jaar basisschool overleven | Zo doe je dat.

Als je kindje naar de basisschool gaat dan komt er een hoop informatie op je af. En niet alleen op jou maar ook op je kindje. Om het eerste jaar basisschool en alle eerste keren van school wat makkelijker voor je te maken help ik je op weg met mijn tips en ervaringen. Je leest ze in deze blog.

Dat eerste jaar basisschool

Er komt dat eerste jaar op de basisschool veel op je af. Daarvoor eigenlijk al omdat je eerst een basisschool moet kiezen voor je kindje(s). En in sommige delen van NL moet je zowat tijdens je zwangerschap al op zoek gaan naar een geschikte basisschool. Dat maakt het allemaal niet makkelijker. Maar hoe overleef je die basisschool als je uiteindelijk een school uitgekozen hebt en je kindje 4 jaar geworden is?

Kleuterschool

De basisschool begint met de kleuterschool zoals je waarschijnlijk wel weet. Je kindje krijgt een uitnodiging om langs te komen en samen met de juf bepaal je in hoeverre je kindje gaat wennen. Zo kun je ervoor kiezen dat je kindje de eerste periode alleen de ochtenden gaat en de middagen thuis is. Wij kozen er zelf voor om onze dochter gelijk vol naar school te doen en eventueel thuis te houden in de middag als het niet ging. Dit werkte voor haar het beste en was ook duidelijk.

Voorbereiden op het nieuwe schooljaar

Hoe bereid jij je kindje voor op de andere regelmaat die gaat komen? Is je kindje al eens mee geweest naar de nieuwe school en is je kindje al gewend aan lange dagen bij papa en mama vandaan? Het zijn dingen om rekening mee te houden als je jouw kindje gaat voorbereiden op school. Een aftelkalender kan handig zijn en duidelijkheid scheppen. Deze kun je zelf maken maar er zijn ook hele leuke gratis aftelkalenders te downloaden.

Feestdagen

Op de meeste basisscholen worden de feestdagen gevierd. Hartstikke leuk natuurlijk maar deze dagen brengen wel meer spanning mee voor je kindje. Zeker de eerste keren zullen wat spannender zijn. Ook voor jou kan het een beetje lastig zijn. Zo gaat onze dochter naar een katholieke school en kregen we te maken met een Palmpasen stok. We hadden geen idee wat nou de bedoeling was. Met Pasen maken de kindjes een Paasdoos voor elkaar voor bij het Paasontbijt. Dat kun je zo gek maken als dat je zelf wil maar hou het in de gaten dat het leuk is om samen met je kindje te doen.

Met de kerst heb je te maken met het kerstdiner op de basisschool. Hierbij geldt: Wees op tijd zodra de keuzebriefjes opgehangen gaan worden πŸ˜‰ Niemand wil met een zak patat eindigen want hoe krijg je die ellende op tijd warm op school?! Maar zo heeft iedereen een ander begrip van gemak gelukkig. Ben je op tijd? Kijk dan goed naar wat jij makkelijk of fijn vindt en maak het vooral niet te ingewikkeld. Het maakt de kinderen niet uit of je een driedubbellaagse taart als toetje maakt.

Schoolfotograaf

De schoolfotograaf zorgde bij mij voor slapeloze nachten zowat. Ik had werkelijk geen idee wat ik het beste kon doen met de haren van mijn dochter en vond het maar lastig qua kleding. Daarom vroeg ik andere moeders en mijn kapster om tips voor de schoolfotograaf en de perfecte schoolfoto. Zo had ik ineens veel goede tips en had ik het ideale kapsel voor de foto.

Nu snap ik best dat als je kind op de schoolfoto staat dat het al gewoon geweldig is. Maar wat kun je doen als de schoolfoto niet leuk is? Het overkwam mij namelijk met de schoolfoto van groep 3. Mijn kind stond helemaal niet als zichzelf op de foto en vooral zeer ongemakkelijk.

Vrije dagen van juf of meester door ziekte of staking

Met de stakingen die bezig zijn en het lerarentekort op de basisscholen is het soms ineens flink schipperen met de opvang. Kun je zelf vrij nemen of heb je misschien een oppas die je ook een dag van te voren kunt inschakelen? Sommige scholen passen en meten het e.e.a. bij elkaar maar soms zitten zij ook met overmacht en is je kind een dag vrij i.v.m. een zieke juf.

Schoolreisje

Poeh dat eerste schoolreisje vond ik behoorlijk heftig. Ik kon niet mee en zat continue met mijn telefoon in mijn hand. Weet je wie de begeleidende moeder gaat zijn, zorg ervoor dat zij jouw telefoonnummer heeft voor de zekerheid. Spreek eventueel met elkaar af dat er voor die dag een groepsapp is waarin die moeder makkelijk foto’s kan delen. Maar ook een berichtje dat ze weer terugkomen is zeker zo’n eerste keer wel fijn.

Na het schoolreisje is het wijs om geen afspraken te plannen of boodschappen te gaan doen. Zorg dat je kindje thuis kan bijkomen van alle opgedane indrukken en met jou tot rust kan komen.

10 minutengesprek

Voor vele het gevreesde 10 minutengesprek. Toch iemand die een mening over je kindje heeft en met je meedenkt over bepaalde dingen. Die eerste keer met het 10 minutengesprek had ik niet echt een idee wat ik ervan kon verwachten en inmiddels doen we het gewoon. Blijf altijd bij jezelf en sta open voor wat juf/ meester zegt.

Loslaten

Dat eerste jaar en ook daarna is het vooral loslaten geblazen. Je kunt niet alles in de hand houden. Merk je dat je kindje ergens tegenaan loopt of loopt je zelf ergens tegenaan? Vraag dan een gesprek met de juf aan. Maak dingen bespreekbaar en kijk of je er samen uit kunt komen.

Maar ook is het voor je kindje afscheid nemen en dat kan best even lastig zijn. De verlatingsangst kan ineens weer opzetten. Kijk dan met juf wat jullie kunnen doen om dat moment te verkorten en minder moeilijk te maken. Waarschijnlijk ben jij de straat nog niet eens uit en is je kindje jou al zowat vergeten πŸ˜‰

Wat zou jij als tip meegeven aan ouders voor dat eerste jaar basisschool?
Liefs, Kimberly

Het eerste jaar basisschool overleven, zo doe je dat!

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»

1 COMMENT

  • Helma

    We hadden een schema van de week gemaakt.
    Maandag thuis eten met mama
    Dinsdag eten op school en kleine Bso
    Woensdag 1/2e dag en papa haalt je op
    Donderdag eten op school en grote Bso
    Vrijdag 1/2e dag en met mama mee.

    We zijn niet gescheiden hoor… maar ik vind op korte dagen liever geen Bso en dat konden we regelen.
    Gelukkig in december(in sept gestart) over op 2 dagen kleine Bso. De rest is nu nog hetzelfde. Hihi. Inmiddels groep 5 en zonder schema.

what do you think?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *