Help ik zit in een WhatsApp-Groep!
“Truus heeft je aangemeld voor de groep manden vlechten en borduren”. Je kan het zo gek niet bedenken maar overal kan wel een WhatsApp-groep voor worden aangemaakt. Voor je het weet zit je in een groep of 15, minstens. Mij gebeurt het ook geregeld en er zijn altijd mensen die de hele WhatsApp groep bombarderen. Welke gedragsregels gelden er in WhatsApp-groepen en wat kun je doen als je er even helemaal klaar mee bent?
De ellende van een WhatsApp-groep
Ik vind het echt een verschrikking vaak zo’n WhatsApp-groep. Laatst ging ik toch maar eens kijken en ik zat in zo’n 20 WhatsApp-groepen. Gelukkig waren er een aantal al oud en niet echt meer in gebruik. Voor deze groepen heb ik mij afgemeld en toen bleven er toch nog zo’n 12 over. Van anderen hoor ik vaak klachten over de hoeveelheid groepen en wat ze daar toch mee moeten doen. En daarom help ik jullie op weg met deze “gedragsregels voor in een Whatsapp-Groep”.
Welke gedragsregels zijn belangrijk in een WhatsApp-groep?
- Hou je aan het onderwerp van de groep. Waar je misschien met collega X de incontinentie van tante Bertha bespreekt heeft de rest daar niks aan. Stuur collega X dan gewoon even een privéberichtje.
- Geen oneindige spam! Hou je glitterplaatjes en tagberichten lekker op Facebook, die hoeven echt niet allemaal ook nog eens op WhatsApp gedeeld te worden. Ik vind niet voor niets Facebook zo stom.
- Gebruik een blokje voor je tekst en ram.niet.achter.elke.zin.een.enter! Voor je het weet heb je 70 gemiste berichten waarvan zeker 40 van die ene collega is die overal een enter achter gooit.
- Hou rekening met anderen. Heb je advies of hulp nodig van iemand én weet je dat collega X eindelijk een vrije dag heeft? Stuur dan een berichtje direct naar diegene die je nodig hebt.
- Wees gewoon vriendelijk. Ben je boos op iemand of heb je iets uit te spreken? Doe dit dan persoonlijk of in een persoonlijk berichtje maar ga niet iemand en plein public aanvallen in een WhatsApp-groep. Not done en niet tof.
- Wil je een antwoord van iemand op een vraag die is gesteld in de WhatsApp-groep? Je kunt diegene dan “taggen” in die groep. Soms gaat het zo snel met de berichten dat er over berichtjes en dus vragen heen wordt gelezen. Geen probleem, geef diegene dan even een seintje door @ en hun naam in te typen.
- Praat niet alleen maar over jezelf. Het gaat storen als je na elke mededeling roept “dat had ik ook” En vervolgens overtreffen, omdat die verzwikte enkel van A misschien rot is, maar jouw gebroken kuit in groep 4 nog erger.
- Zeg alleen iets als je wat toe te voegen hebt aan het gesprek.
- Reageer op iemand. Niks zo lullig als iemand vijf dagen laten hangen, doe je in het echt toch ook niet?
- Als je foto’s deelt met de rest, filter ze dan vooraf. Gooi niet alle 120 in één keer in de groep.
- Geen info publiekelijk maken als het jouzelf niet betreft. Je kunt dan denken aan het publiekelijk maken van de bevalling van je vriendin bijvoorbeeld.
Ook Lisette heeft meerdere ergernissen en tips voor je WhatsApp- groepen.
Hoe kun je de overlast van WhatsApp-groepen verminderen?
- Demp de meldingen, doe dat vooral voor langere tijd voordat je telefoon als een megadildo door het huis heen trilt. In het verleden kon je een bericht dempen en kreeg je ook niet zo’n meldingsballonnetje te zien. Tegenwoordig zie je dat ballonnetje helaas wel waardoor je toch vaak nog even gaat kijken.
- Maak desgewenst afspraken met iedereen. Voor je het weet zit je op je vrije dag met alle sores van je werk. De één vind dat niet erg, de ander wel. Heb het erover met elkaar.
- Zet je berichttoon gewoon uit van WhatsApp-groepen. Hoef je ook niet alle groepen los te dempen en kun je gewoon wanneer het je uitkomt ploeterend door de 956 ongelezen berichten gaan.
- Zijn er teveel groepen en brengen ze je weinig? Zeg de groep dan vaarwel. Dat is jouw goed recht en geen enkel probleem.
- Wil je mensen uitnodigen voor een verjaardag of avondje borrelen? Je kunt ook een verzendlijst aanmaken waarbij je iedereen die je het berichtje wil sturen kan toevoegen. Je typt het berichtje en daarna krijgt iedereen gewoon een persoonlijk berichtje. Jij krijgt van iedereen weer een persoonlijk berichtje terug en niemand zit in weer een WhatsApp-groep. Missie geslaagd!
2 COMMENTS
Lilian
6 jaar agoIk zit alleen in een familie-app (van mijn kindgezin), de familiedag -app (van neefjes en nichtjes die alleen wordt gebruikt na de familiedag voor foto’s) en een app van Anna’s klas. Allemaal zijn gelukkig heel rustig. Ben daar nu weer extra dankbaar voor 😉
Kimberly
6 jaar ago AUTHORHahaha ja dat geloof ik wel. 🙌🏼🙌🏼voor de rustige apps