Je kind voorbereiden op de middelbare school doe je zo!
Gaat je kind binnenkort naar de middelbare school en vraag jij je af wat je kunt doen om je kind daarop voor te bereiden? Volg deze 5 stappen en dan zijn jullie beide klaar voor de spannende periode die de overgang naar de middelbare school met zich meebrengt!
Een eigen laptop?
Veel middelbare scholen hebben inmiddels een versie van laptop onderwijs. Dat scheelt natuurlijk enorm veel boeken slepen maar brengt ook een obstakel: een eigen laptop. Kinderen uit groep 8 weten inmiddels vaak wel de basis van het gebruik van een laptop, mede dankzij de werkzaamheden op school. Maar ook voor huiswerk, denk bijvoorbeeld aan verslagen maken, is een laptop nodig. Direct een nieuwe laptop aanschaffen is voor velen niet (echt) een mogelijkheid, je kunt de optie bekijken van refurbished laptops. Dat zijn gebruikte laptops die volledig nagelopen zijn en daardoor nog hartstikke goed zijn. De kosten van deze laptops liggen ook lager dan bij geheel nieuwe laptops.
Lees ook: Dit heeft een kind nodig voor de basisschool
Oriënteren op de mogelijkheden
In steeds meer regio’s moet je meerdere scholen opgeven als keuze vanwege lotingen. Daarom is het extra belangrijk om goed te oriënteren op de verschillende scholen en de methodes die zij hanteren. Welke school past wel goed bij je kind en welke niet? Doe deze oriëntatie samen met je kind, die zal minstens 4 jaar naar deze school moeten willen gaan. Als ouder kun je dus wel een mening hebben, de mening van je kind is minstens zo belangrijk, zo niet nog vele malen belangrijker!
De meeste basisscholen gaan verschillende middelbare scholen langs met groep 8, als ouders kun je vanaf groep 7 met je kind de Open Dagen bezoeken.
Doe dit ook en hou niet vast aan je eigen ervaringen. Scholen veranderen in rap tempo en zijn zeker anders dan toen je zelf naar de middelbare school ging.
Oefenen, oefenen, oefenen
Meestal moet er meer gereisd worden naar de middelbare dan naar de basisschool. Oefen daarom goed de route samen. Bekijk de mogelijkheden, vraag je kind naar de voorkeuren voor een reisroute en onderneem deze samen. Voor het ene kind is een keer oefenen voldoende, voor een ander is meerdere keren nodig. Neem de tijd, zorg ervoor dat je alle aandacht hebt en sluit aan op de behoefte van je kind.
Geen zorgen over het reizen zal zorgen voor een meer ontspannen eerste dag voor jullie beiden.
Lees ook: Je kind ondersteunen op de basisschool
Communiceer!
Blijf open en benaderbaar in je communicatie. Je kind zal vast en zeker vragen hebben bij de aanloop naar en de start van de middelbare. Tel daarbij de emoties en spanningen op, inclusief een topping van hormonen en het is de ultieme optelsom voor uitbarstingen of afzonderingen.
Slik dus een extra keer, blijf een lijntje houden met je kind en wees ook open over je eigen gevoelens. Gedeelde smart is niet voor niets halve smart, het zorgt ervoor dat je weet dat je niet alleen bent. Dat gaat ook op voor een puber die voor het eerst naar de middelbare gaat.
Ieder kind is anders
Hou voor ogen dat de ervaring van een ieder weer anders kan zijn. Ieder mens, en dus ook ieder kind, neemt een eigen rugtas vol ervaringen en emoties met zich mee. De overgang van basisschool naar middelbare school zal voor de één een grote stap zijn terwijl de ander er geruisloos in meegaat. Vergelijk kinderen niet met elkaar en bied de ruimte om zichzelf te zijn. Geef je kind vertrouwen en ervaar het maar. Je kunt niet alle beren op de weg wegvegen.
Heel veel succes met de grote stap naar de middelbare!