Hoe voorkom je een koolmonoxide in huis?
Koolmonoxide is een dodelijk gas waar jaarlijks 10 tot 15 mensen aan overlijden. Iedereen kan een koolmonoxide (CO) vergiftiging oplopen. Je kunt er veel aan doen om vergiftiging te voorkomen, met deze 7 manieren kun je gerust gaan slapen.
Koolmonoxide; niet te ruiken of zien
Het is lastig om zonder hulpmiddelen koolmonoxide te ontdekken; het heeft namelijk geen geur en geen kleur. Er worden meer dan 250 mensen met een koolmonoxide vergiftiging opgenomen in het ziekenhuis, maar niet bij iedereen wordt het herkend. De aantallen kunnen dus nog hoger zijn. Gelukkig is het wel redelijk makkelijk te voorkomen en met de juiste hulpmiddelen kun je veel. Een koolmonoxide vergiftiging maakt je flink ziek en in de ergste gevallen leidt het tot de dood. Dat risico wil niemand nemen uiteraard en met deze 7 manieren zorg jij voor veiligheid voor jouw gezin.
Hoe ontstaat koolmonoxide?
Een verkeerd of niet correct onderhouden verwarmingsapparaat zorgt voor een verkeerde verbranding waardoor koolmonoxide vrijkomt. Zeker in kleine ruimtes en bij onvoldoende ventilatie kan koolmonoxide eindigen in een koolmonoxide vergiftiging. Daarnaast ontstaat koolmonoxide door onverantwoorde verbranding van producten of beschadigingen aan de afvoerbuizen.
Koolmonoxide voorkomen in huis doe je zo!
- Plaats een koolmonoxide meter in huis die afgaat wanneer er koolmonoxide vrijkomt in huis.
- Je kunt een koolmonoxidemeting laten uitvoeren bij Strooming.nl
- Zorg ervoor dat er altijd een raam of rooster (het liefste meerdere) in huis openstaan. Ook in de nacht en ook in de winter. Durf je het niet aan om een raam open te laten staan? Zorg er dan voor dat er genoeg ventilerende roosters zijn. Luchten is heel belangrijk, je raam hoeft niet wagenwijd open te staan uiteraard.
- Laat je verwarming (CV en open haard) en de afvoer van de verwarming ieder jaar goed onderhouden een erkende vakman. Ook met een CV ketel kan koolmonoxide ontstaan, onderhoud de ketel dus goed.
- Controleer zelf goed de verwarming en het verbrandingstoestel op corrosie en roest. Neem als je dit ziet contact op met de onderhouder.
- Hou in de gaten dat er geen damp of vocht op muren te zien of te voelen is. Wanneer dit wel zo is kan het wijzen op te weinig afvoer van de gassen die vrijkomen bij de verbranding.
- Heb je een kachel met een schoorsteen? Laat deze jaarlijks reinigen en nakijken. Haal geregeld overgebleven as weg wanneer dit van toepassing is.
In dit filmpje van de Brandweer zie je waar je het beste een CO- melder kunt ophangen.
what do you think?