Nijntje Kiekeboe spelen | Review en spelregels
Wie kent haar niet, wie is er niet met haar opgegroeid? Ik denk dat iedereen wel iets van haar heeft. Boekjes, speelgoed, kleding, of iets anders van dat kleine lieve witte konijntje. Ik heb het natuurlijk over nijntje. Nijntje die zo beroemd is dat ze haar eigen museum heeft. Zannah en ik testten het spelletje nijntje Kiekeboe, in deze blog lees je hoe dat ging maar ook de spelregels van het spel voor peuters en kleuters.
Opgroeien met nijntje
Toen ik zwanger was vond mijn moeder een doosje waar 4 boekjes over nijntje inzaten. Het doosje was van mij vroeger geweest, het doosje, zo oud, dat het helemaal verkleurd is door de zon. Maar de boekjes nog als nieuw, dat zouden de nieuwe voorleesboekjes worden voor Zannah. En die boekjes zorgden ervoor dat ook Zannah nijntje leerde kennen.
Inmiddels is nijntje allang niet meer uit onze speelgoedverzameling weg te denken. Haar boekjes worden regelmatig voorgelezen. Als baby was het nijntje die op de rammelaar van Zannah zat en ook het lieve gezichtje van nijntje is regelmatig afgebeeld op de kleding van Zannah. Zannah heeft zelfs een nijntje rugtas en zo gaat nijntje dus zelfs af en toe mee op pad. Dus toen Kimberly ons vroeg of we met Zannah ‘nijntje Kiekeboe’ wilde spelen zeiden wij daar natuurlijk geen nee tegen!
Nijntje Kiekeboe is een spelletje waarbij nijntje verstopt zit onder een huisje en Zannah haar moet zoeken. Bijgeleverd in het doosje zit nijntje en drie kartonnen huisjes die heel makkelijk in elkaar te vouwen zijn. Door middel van AAA baterijen kan nijntje die erin zit gaan praten, waardoor het spelletje nog leuker wordt.
Meer speelgoed reviews lees je hier!
Nijntje Kiekeboe ervaringen
Dennis regelde dat nijntje ging praten en ik vouwde de huisjes in elkaar. Ik ging op de grond zitten bij Zannah en zette nijntje en de drie huisjes bij ons neer. Eén van de huisjes plaatste ik over nijntje heen. ‘Doei’ riep nijntje nog naar ons voordat ze onder het huisje verdween. Zannah keek me aan en plaatste haar handje voor haar mond en begon te giechelen. “Waar is nijntje nou, weet jij waar ze is Zannah?”
Zannah bekeek het huisje en we hoorden het schattige lachje (hihihi) van nijntje onder het huisje vandaan komen, Zannah moest daar zelf ook van lachen en tilde het huisje op. “Kiekeboe” riep nijntje!
Uit enthousiasme begon Zannah te klappen omdat ze nijntje gevonden had. Ze pakte nijntje op en gaf haar een kus omdat ze heel blij was dat nijntje er weer was en zette haar weer terug op de grond. Ik plaatste weer een huisje over nijntje heen en zette de andere twee ernaast, husselde ze door elkaar en vroeg weer aan haar of ze wist waar nijntje was. Soms tilde Zannah het goede huisje op, soms niet. Vooral dat laatste kon voor wat frustratie zorgen waardoor ze geen zin meer had om verder te zoeken. Maar zodra ze het schattige lachje van nijntje onder het huisje vandaan hoorde komen besloot ze toch nog een poging te wagen.
Ondanks dat Zannah nijntje niet elke keer in één keer vond, wat dus overduidelijk voor wat frustratie zorgde, ervaren wij dit als een heel leuk spel! Doordat nijntje elke paar seconden moet lachen als ze verstopt zit houdt ze de aandacht van Zannah vast. Daarnaast leert nijntje haar dat ze niet gelijk moet opgeven als iets niet in één keer lukt. Om het wat makkelijker te maken kan er een huisje weggelaten worden, of juist een huisje bijgevoegd als het te makkelijk is. Soms als nijntje gevonden is en “kiekeboe” geroepen heeft, slaat Zannah daarna zelf haar handjes voor haar ogen in de hoop dat nijntje haar gaat zoeken en zij zelf kiekeboe kan roepen. Maar helaas lukt nijntje dat dan weer net niet 😉
Kortom: zo’n ouderwets spelletje als kiekeboe wat we allemaal zelf vroeger gespeeld hebben in combinatie met dat kleine lieve witte konijntje nijntje die vroeger ook allemaal ons vriendinnetje is geweest is een echte aanrader voor je kindje!
Hoe speel je nijntje Kiekeboe? Spelregels en spelniveaus
Spelniveau 1: geschikt voor 0 tot en met 1 jaar
Baby’s raken rond deze leeftijd steeds meer vertrouwd met hun omgeving. Daarnaast gaan ze rechtop zitten en draaien ze hun hoofd naar de richting waar een geluid vandaan komt. Speelwijze:
1. Zet nijntje aan
2. Plaats een huisje over nijntje terwijl je baby toekijkt
3. Laat je baby zelf het huisje van nijntje afhalen
Moeilijker maken? Zet nog 1 of 2 huisjes neer naast het huisje dat je over nijntje hebt geplaatst. Je kindje moet nu het juiste huisje optillen om nijntje te vinden.
Leerdoel: Door dit vaak te spelen begint je baby te beseffen dat iets niet per definitie is verdwenen als hij of zij het niet meer kan zien.
Spelniveau 2: geschikt voor 1 tot en met 2 jaar
De fijne motoriek verbetert enorm op deze leeftijd: een kind gaat bijvoorbeeld torens bouwen, bladzijden van een boek omslaan en zelf eten. Je dreumes weet steeds beter waar een geluid vandaan komt. Speelwijze:
1. Zet nijntje aan
2. Zet 2 huisjes een meter uit elkaar
3. Verstop nijntje onder één van de huisjes zonder dat je dreumes het ziet
4. Je dreumes mag nu proberen al luisterend te bepalen onder welk huisje het giechelende nijntje zit en dat huisje optillen
Moeilijker maken? Voeg een derde huisje toe en/of plaats de huisjes dichter bij elkaar.
Leerdoel: Met deze spelvariant oefent je dreumes het lokaliseren van geluiden.
Spelniveau 3 – geschikt voor 3 tot en met 4 jaar
Op deze leeftijd begint je kind de symbolische betekenis van woorden te begrijpen; zo snapt het bijvoorbeeld dat een doosje ook een huisje kan zijn. Speelwijze:
1. Zet nijntje aan
2. Dek nijntje af met een huisje en plaats het andere huisje ernaast terwijl je peuter toekijkt
3. Verwissel de huisjes – zonder ze op te tillen – van plaats terwijl je peuter toekijkt
4. Je peuter mag nu proberen te bepalen onder welk huisje nijntje zit en dat huisje optillen
5. Probeer het nu met alle 3 de huisjes
Moeilijker maken? Zet het geluid van nijntje uit zodat je peuter niet meer op basis van geluid kan bepalen waar nijntje zit, maar het huisje met nijntje goed moet blijven volgen.
Leerdoel: Met deze spelvariant oefent je peuter om met zijn of haar ogen iets te blijven volgen.