Schermtijd? Zo ga je er verantwoord mee om!
Kinderen Moederschap

Schermtijd? Zo ga je er verantwoord mee om!

Opvoeden kent vandaag de dag weer totaal andere uitdagingen dan toen je zelf jong was. Waarschijnlijk heb je je ouders nooit horen klagen over limieten qua schermtijd en was het hoogstens eens een keer ‘doe die tv nu uit’ die door de kamer galmde. Het voordeel -voor je ouders- was destijds ook dat er niet altijd kinder-tv aanbod was. Vaak stopte dit in de loop van de ochtend en startte weer in de namiddag. Vandaag de dag is dit wel anders. Kinder-tv en vermaak is overal, net als beeldschermen. Het gebruik van beeldschermen in de opvoeding bij jonge kinderen is een veelbesproken onderwerp, vaak met een negatieve lading. Wanneer je er echter verantwoord mee omgaat kan het ook veel kansen bieden. Welke dat zijn? Lees snel verder.

De momenten

Schermtijd voor je kind is iets waar je wel limieten aan moet stellen, want de spelletjes en programma’s zijn zo gemaakt dat een kind eigenlijk altijd meer ervan wil. Het is dan ook goed om twee scenario’s voor schermtijd te hanteren. De eerste is de structurele categorie, daar komen we zo op terug. En de tweede is de incidentele. Daarmee bedoelen we dat je kind naar een schermpje kan kijken wanneer je zit te wachten in de wachtkamer bij de dokter, een lange vlucht voor de boeg hebt of even lekker wilt bijpraten in een restaurant. Een scherm achter de hand hebben is dan ideaal. Ga wel voor een goede kwaliteit zoals de nieuwe Samsung S23 met abonnement. Hoe beter de kwaliteit van het scherm en het geluid, hoe beter ook voor je kind. Door een goede telefoon te hebben, heb je geen iPads en andere hardware nodig om een kind even lekker te laten genieten van een peuterfilmpje of -programma. De nieuwe Samsung S23 is daarmee niet alleen perfect voor je kind (want deze is zo sterk dat het wel tegen een opstootje kan) maar ook een cadeau aan jezelf. Met de maar liefst vier camera’s ga je niet alleen lekker filmpjes kijken maar ze ook nog eens maken!

Structureel gebruik

Naast de inzet van schermen als laatste redmiddel om je kind even lekker ongestoord af te leiden, is er ook de structurele inzet. Want hoe je het ook wendt of keert, dat moment waarop je kind erom gaat vragen gaat komen. Spreek duidelijke momenten af wanneer er gebruikgemaakt mag worden van een scherm, probeer dit te koppelen aan dingen zoals koken. Wanneer jij kookt mag je kind op de tablet. Uren en minuten afspreken heeft bij een kind minder zin, dit begrijpen zij onvoldoende om tot een goede afspraak te komen. Wees daarnaast selectief in wat je kind ziet, dit maakt namelijk echt het verschil. Er zijn hele leuke, educatieve programma’s waar je kind ook daadwerkelijk iets van leert. Verdiep je hierin en overweeg zelfs om een (betaald) abonnement af te sluiten op iets wat goede recensies heeft. Dan is het ook nog eens een win-win situatie.

Kortom, investeren in kwalitatief goede schermtijd op een scherm wat tegen een stootje kan, levert in veel gevallen ook nog wat op. Je kind kan er zelfs een compleet nieuwe taal door leren. Daarnaast is een scherm ideaal om even als entertainment te dienen op lastige momenten. Ga hier wel spaarzaam mee om, zo blijft het een hoogtepunt voor het kind en krijgt het geen vierkante ogen!

«

»