seksuele voorlichting kind 8 jaar
Column Kinderen Moederschap Moms

Seksuele voorlichting kind 8 jaar

Iedere leeftijd brengt weer nieuwe dingen met zich mee. Maar ineens was het zover: tijdens een wandeling werden me wat dingen gevraagd over seks. Ik zat er al even op te wachten en heb Evi altijd op haar hart gedrukt dat ze met alle soorten vragen bij me welkom is. Maar toch schoot mijn hart even in mijn keel!

Met je kind praten over seks?

Haar vragen gingen over baby’s krijgen te gaan en ongesteld zijn. Ik ben altijd open geweest tegen haar over mijn menstruaties en andere vragen die zij had. Deze keer bleken haar vragen vooral biologisch te zijn zoals: waarom ben je als vrouw iedere maand ongesteld? Maar ook over zoenen kreeg ik wat vragen. Evi was nieuwsgierig of haar vader de enige is waar ik mee gezoend heb. Ik vond het een mooie vraag want ze weet wel dat ik eerder verkering heb gehad en zelfs samenwoonde. Toch legde zij dat verband niet. We kletsten nog wat en ineens kwam daar de vraag over hoe een baby in de buik komt.

Ik legde het haar uit, zij grinnikte wat en concludeerde dat zij altijd dacht dat het anders ging. Vervolgens zagen we paardjes en hebben we vooral de rest van de wandeling over paarden gekletst.

Trots op mezelf

Toen ik ’s avonds aan Patrick vertelde wat voor gesprek ik die middag had gehad met onze kleine meid, trok hij een beetje wit weg. Volgens mij hebben wel meer vaders daar last van, mijn eigen vader trekt nog steeds wit weg zodra het over mijn seksualiteit of die van mijn zus gaat. Let wel, we zijn beide in de jaren ’80 geboren en hebben beide een dochter. Ik grinnikte wat om Patrick zijn reactie en stak mezelf een paar pluimen in m’n gat. Dat eerste serieuze gesprek met mijn kind over seks had ik toch maar mooi aangepakt. Ik heb ook veel liever dat mijn dochter mij als informatiebron gebruikt voor haar seksuele voorlichting dan dat zij op Google haar vragen opzoekt, dan weet ik niet wat ze te zien krijgt.

Lastige vragen om te beantwoorden

Maar weken later toen Evi en ik samen in bed een serie lagen te kijken kwamen de vragen waarvan ik hoopte ze niet te krijgen: “mam, hebben jij en pap weleens gesekst?” Gloep, weer dat hart in die keel terwijl mijn brein overuren maakte. “Jazeker lieverd, zo hebben we jou gemaakt.” In gedachten klopte ik me op mijn schouders voor mijn relaxte en eerlijke antwoord. Maar toen kwamen de vragen over frequentie en wat we dan zoal doen. De moed zakte me in mijn schoenen en ik kon alleen maar uitkramen dat ik de tel niet heb bijgehouden in al die jaren en dat ik niet ga delen wat we dan allemaal doen. F*ck, toch wel lastig om je kind voor te lichten! Samen lachten we nog wat, benadrukte ik nog eens dat ze me altijd alle vragen mag stellen maar dat er ook bepaalde dingen privé zijn en dat ik daar niet op zal antwoorden.

Seksuele voorlichting 8-jarig kind

Ik snap mijn moeder ook goed die me op een gegeven moment met mijn vragen naar mijn 5 jaar oudere zus stuurde. Het is een mijnenveld! Je kind voorlichten zonder dat je eigen hoofd ontploft omdat dit kind gisteren nog in je hand paste en luiers vollaadde. Toch is mijn streven open en benaderbaar te blijven, haar vragen op haar niveau te beantwoorden en een deel privé te houden. Ik opende mijn grote vriend op deze momenten en zocht informatie over seksuele ontwikkeling van kinderen. Mijn brein en hart vinden het allemaal nog veel te vroeg maar dat houdt haar ontwikkeling niet tegen. Haar nieuwsgierigheid en ontwikkeling is geheel volgens de schema’s blijkbaar. Dat steunde me wel want er zullen dus meer ouders zijn met hoofden die voelen alsof er hete breinaalden in worden gestoken tijdens het balanceren van het beantwoorden van de vragen van hun kind(eren).

Boeken die je ter ondersteuning kunt gebruiken bij de seksuele voorlichting van je kind

Liefs, Kimberly

Kimberly

Ik ben Kimberly, getrouwd met Patrick en moeder van Evi. Op Beebs and Moms schrijf ik over #momlife, persoonlijke verhalen, tips, reviews en alles wat er nog meer in mijn leven is. Naast bloggen op Beebs and Moms ben ik werkzaam als cursusleider in de verstandelijke gezondheidszorg.

«

»