Waar moet je op letten bij de overname van een restaurant
Ondernemen

Waar moet je op letten bij de overname van een restaurant?

Het overnemen van een restaurant is een snelle manier om een nieuwe onderneming op te zetten, maar het kan ook een arduous proces zijn, vooral als er sprake is van een slechte reputatie die moet worden veranderd. Het is daarom belangrijk om deze taak met een concreet plan aan te pakken. In dit artikel voorzien we je van de benodigde informatie om aan de slag te gaan, zodat je goed voorbereid bent op onverwachte situaties en een beter begrip hebt van hoe je een restaurant kunt overnemen. We richten ons voornamelijk op het restaurant en hoe je kunt achterhalen of het bij je past. Je moet natuurlijk de nodige apparatuur van Horecacentrumbrabant.nl hebben, maar denk aan de locatie, de grootte van de ruimte, de indeling en meer.

De locatie

Controleer of de locatie past bij je plannen. In de eerste fase van de overname wil je controleren of de verkregen ruimte geschikt is voor je project. Dit is een van de belangrijkste punten bij het overnemen van een restaurant: je kunt na aankoop wel kleine aanpassingen aan een ruimte doen, maar je kunt het niet drastisch veranderen. Daarom moet het passen bij de visie die je hebt.

De grootte van de ruimte

Vervolgens moet je controleren of de grootte van de restaurantruimte voldoende is. Het is meestal raadzaam om 2 tot 3 vierkante meter per zitplaats te laten, inclusief alle ruimtes (zoals de eetzaal, keuken en opslagruimte). Deze afmetingen kunnen waarschijnlijk worden aangepast, afhankelijk van het soort restaurant dat je overneemt. Een fastfoodrestaurant heeft bijvoorbeeld minder ruimte nodig dan een chic restaurant. De “ideale grootte” hangt ook af van het aantal personeelsleden dat je hebt aangenomen, evenals de beschikbaarheid van extra ruimte in het geval dat je enorm succes hebt en in de toekomst wilt uitbreiden.

De indeling van het restaurant

Je wilt een restaurantruimte die zorgt voor een veilige en efficiënte bediening, dus de indeling is een belangrijke overweging. Je wilt bijvoorbeeld misschien een restaurant overnemen waar de keuken en eetzaal zich op één niveau bevinden, om arbeidsintensieve heen en weer lopen tussen beide ruimtes te voorkomen en ervoor te zorgen dat obers vaker aanwezig zijn om aan de verzoeken van klanten te voldoen.

Naleving van veiligheidsnormen

Een restaurant moet voldoen aan de brandveiligheidsnormen die door de wet worden opgelegd. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de gekozen ruimte aan deze eisen voldoet (in termen van gebouwontwerp, alarmsysteem, evacuatieplan, etc.). Als de ruimte niet voldoet aan de geldende normen, moet je plannen hoeveel bouwwerkzaamheden er nodig zijn om ervoor te zorgen dat dit wel het geval is (en mogelijk je aanbod dienovereenkomstig verlagen).

Het overnemen van de huurovereenkomst

Het verkrijgen van een ruimte voor zakelijk gebruik houdt in dat je ook de bestaande huurovereenkomst overneemt. Het is van essentieel belang om dit document zorgvuldig te bestuderen. Je moet alert zijn op het naleven van de eisen van de huurovereenkomst met betrekking tot de horeca-activiteiten. Het is een goed idee om juridische hulp in te schakelen.

«

»