Wat is PCOS en wat kun je doen aan PCOS?
1 op de 6 vrouwen in Nederland heeft een verminderde vruchtbaarheid. 5 tot 10 % van de vrouwen heeft PCOS – polycysteus ovarium syndroom – waardoor zwanger worden op natuurlijke wijze lastig is. Wat is PCOS en zwanger worden met PCOS? Je leest het hier.
Een verminderde vruchtbaarheid als vrouw
Waar je in het verleden als vrouw niet vruchtbaar werd verklaard zijn er tegenwoordig dankzij de medische ontwikkeling diagnoses en oplossingen. Zo ook voor een verminderde vruchtbaarheid in diverse situaties. Helaas niet voor alle oorzaken maar gelukkig wel voor PCOS. Zo’n 5 – 10 % van de vrouwen hebben PCOS, al is dit niet altijd bekend bij hen.
Wat is PCOS?
Freya – Dé vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen : Normaal ontwikkelen zich in de eerste helft van de menstruatiecyclus enkele follikels (ook wel eiblaasjes genoemd) in de eierstokken, waarvan er meestal maar één verder groeit en tot ovulatie (eisprong) komt. Bij vrouwen die aan PCOS lijden worden in de eierstok meerdere kleine follikels gevormd, die moeilijk tot groei en ovulatie komen. De onderontwikkelde vochtblaasjes die zo ontstaan, worden cysten genoemd.
Naar schatting heeft 5 tot 10% van de vrouwen een meer of minder ernstige vorm van PCOS en daarmee is dit de meest voorkomende hormonale afwijking bij vrouwen. De vele vochtblaasjes zijn bij echo’s van je eierstokken te zien in een zoals de experts het noemen: Een kralenkrans.
De oorzaak van polycysteus ovarium syndroom
Naar de oorzaak is men nog steeds op zoek. Het is niet duidelijk waar de aandoening ontstaat maar wel dat er een erfelijkheidsfactor is. Er zijn families waarbij namelijk meerdere generaties last hebben van de aandoening. Daarbij denk ik zelf dat met de kennis en mogelijkheden van tegenwoordig een hoop vruchtbaarheidsproblemen van de jaren ’70, ’80 en ’90 (onze ouders) zouden kunnen worden verklaard.
Lees ook het verhaal van Jeanine over haar ervaring met PCOS
Wat zijn de symptomen van PCOS?
De symptomen kunnen bij iedere vrouw ietwat verschillen maar over het algemeen komen de volgende symptomen het meeste voor bij PCOS:
- Te veel mannelijke hormonen; te veel mannelijke hormonen kunnen zorgen voor (over) beharing. Deze beharing kan voorkomen in je gezicht, onderarmen, buik, borst en op je rug. Ook kan dit teveel aan mannelijke hormonen ervoor zorgen dat je haar dunner wordt bovenop je hoofd. De hoeveelheid mannelijke hormonen kan gemeten worden in je bloed middels een bloedproef.
- Onregelmatige of uitblijvende menstruatiecyclus; doordat de eisprong onregelmatig verloopt of überhaupt uitblijft. Of je een eisprong hebt kun je meten door de zogenaamde plastests die je bij de drogist kunt kopen of door tussen je menstruaties in dagelijks je lichaamstemperatuur op te meten. Ook middels echo’s in het ziekenhuis kun je hier achter komen maar meestal zijn deze ter bevestiging. Wanneer je menstrueert zijn deze meestal overvloedig.
- Acné. Tsja, daar kan ik nog weinig meer over zeggen.
- Overgewicht; overgewicht en PCOS zijn met elkaar verbonden. Daarom zal elke vrouw met PCOS en overgewicht eerst worden aangeraden om af te vallen of hun voeding aan te passen. Echter zorgt PCOS ook voor een groter risico op overgewicht.
- Miskraam, vrouwen met PCOS hebben een verhoogde kans op een miskraam. Onduidelijk is nog wat hier de oorzaak van is. Helaas is hier ook niets aan te doen.
- Teveel aan insuline; deze regelt je bloedsuiker.
Wat kun je doen om de symptomen van PCOS te verminderen?
- Allereerst zullen de experts je aanraden om af te vallen en/ of je voeding aan te passen. Daar valt ook wel wat mee te behalen t.o.v. je insuline en overgewicht. Echter komt PCOS ook voor bij vrouwen met ondergewicht of gemiddeld gewicht. Het aanpassen van voeding kan helpen.
- D.m.v. hormonen in tablet of prik kan je eisprong (rijpende follikels) geholpen worden. Het verkrijgen en toedienen van hormonen zal altijd onder behandeling van de gynaecoloog gebeuren.
- Experts geven aan dat de diagnose niet voor altijd hoeft te zijn. Echter gaat dit helaas niet voor iedereen op.
Herken je jezelf in een meerdere symptomen? Bespreek je vermoedens met je huisarts en/of gynaecoloog. Deze kunnen je verder helpen of verwijzen naar experts die je verder kunnen helpen.
Heb je de diagnose PCOS?
Weet dat je niet alleen bent! Er is steeds meer informatie, er zijn gelukkig opties om je te helpen. En vrouwen met PCOS worden gelukkig (regelmatig) wel zwanger. Lukt het niet door af te vallen of via de hormoonbehandelingen, dan zijn er ook andere opties nog zoals IVF en IUI. Gelukkig dat deze opties er zijn maar meestal zijn zij erg invasief, indrukwekkend en psychisch belastend.
Probeer erover te praten met de mensen die je bij staan, die om je geven. Je hoeft dit niet alleen te doen en te dragen. Doe vooral wat goed voelt voor jou! Er zijn fora, praatgroepen, Facebook-pagina’s met vrouwen die hetzelfde meemaken of hebben gemaakt. Dankzij de #PCOS kom je ook andere vrouwen tegen die een verminderde vruchtbaarheid hebben dankzij PCOS. Mocht je de behoefte hebben om erover te praten, dan zijn dit dus goede opties.
7 COMMENTS
Barbara
8 jaar agoEn niet te vergeten iets positiefs: je kunt over pcos heen “groeien”.
Je blijft het altijd hebben, maar je kunt dus weer een normale cyclus elke maand hebben, net zoals alle andere mensen zonder pcos. Yay.
beebsandmoms
8 jaar ago AUTHORDat is zeker mooi hè!
Kimberley
6 jaar agoHelaas niets over heen te groeien hier. Dat vind ik gevaarlijke uitspraken, want je blijft altijd hoop hebben dat het ooit natuurlijk kan. Een harde dobber als het toch niet lukt en je beide kinderen met hulp moet krijgen. Tuurlijk kan je ooit een eisprong hebben en iedere persoon is anders. Hier helaas permanent aanwezig.
Kimberly
6 jaar ago AUTHOROverheen groeien staat ook nergens toch? Helaas blijft het hoop houden op. Bij de één zijn de symptomen en verminderde vruchtbaarheid terug te dringen, helaas bij anderen niet. Er is helaas geen wondermiddel dat bij iedereen helpt, al wens ik dat deze wel zal komen in de toekomst.
Kitty
6 jaar agoKlopt hoor, maar voor mij was de hoop dat het over kon gaan wel heel fijn. Bij mij gaf de fertiliteitsarts het ook nadrukkelijk aan, dat het niet blijvend hoeft te zijn. Bij mijn eerste na de eerste ronde clomid gelijk zwanger en na de bevalling weer ongesteld geworden, onze tweede is op een natuurlijke wijze gekomen. Sterkte voor iedereen die het heeft!
Kimberly
6 jaar ago AUTHORWat fijn zeg! Lief dat je reageert, het is heel fijn denk ik om te lezen voor vrouwen met PCOS dat er iets aan gedaan kan worden.
Kimberly
6 jaar ago AUTHORWat fijn zeg! Lief dat je reageert, het is voor vrouwen met PCOS denk ik prettig om te lezen dat er eventueel iets aan gedaan kan worden.