Zwemmen met je baby, hou hier rekening mee!
Zo’n heerlijk klein babylijfje tegen je aan in het zwembad en samen veilig het water ontdekken? Ik vond het fan-tas-tisch om de eerste keren met mijn baby te gaan zwemmen en om haar te zien watertrappelen. Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je met je baby gaat zwemmen. Ik heb ze voor je in een overzicht gezet, scheelt je weer zoeken!
Vanaf wanneer mag je zwemmen met je baby?
Wanneer jouw baby gezond is mag je vanaf een maand of drie gaan zwemmen in het zwembad. Sommige zwembaden hanteren een leeftijdsgrens, informeer daarom bij het zwembad waar je wil gaan zwemmen naar de mogelijkheden. Ga sowieso niet met jouw baby zwemmen wanneer je baby verkouden is, dan is het zwemmen echt nog te veel. Vanaf drie maanden kan jouw baby zijn eigen temperatuur beter regelen en vandaar dat wordt aangeraden om dan pas te gaan babyzwemmen.
De ideale temperatuur voor babyzwemmen
De meeste zwembaden hanteren een temperatuur van zo’n 27 graden in het water. Dat is voor baby’s te koud. Gelukkig hebben veel zwembaden speciale gezinsuren waarin de temperatuur van één van de baden warmer is. Informeer hier dus naar bij het zwembad van jouw keuze.
Hoe lang kun je de eerste keer zwemmen?
Voor een baby zijn indrukken al snel te veel. Hou er dus rekening mee dat een kwartier tot een half uur meer dan genoeg zijn voor de eerste keren zwemmen. Je baby zal waarschijnlijk tijdens of vlak na het aankleden al lekker in slaap vallen dankzij de indrukken. Zodra je baby blauwe lipjes krijgt of begint te bibberen is het tijd om lekker te gaan douchen en weer om te gaan kleden.
Zwemmen met een baby, wat heb je nodig?
Zodra je met jouw baby lekker gaat zwemmen zijn er wel een aantal dingen nodig. Ik zal ze onderverdelen in twee categorieën zodat het overzichtelijk blijft.
Essentiële benodigdheden
- zwemluiers zijn wel echt nodig. Baby’s hebben uiteraard nog geen controle over hun blaas en ontlasting. Dankzij een zwemluier worden de grootste boodschappen gefilterd en enigszins opgevangen. Je hebt hartstikke handige herbruikbare uitwasbare zwemluiers met leuke prints die je na het zwemmen kunt uitspoelen en wassen. Deze uitwasbare zwemluiers groeien vaak mee met je baby zodat je ze langere tijd kan gebruiken. Maar uiteraard kun je ook wegwerp zwemluiers gebruiken voor bij het babyzwemmen.
- Douchespul voor na het zwemmen om het chloor uit het zwembad van de huid van je baby af te kunnen spoelen.
- Een lekkere warme handdoek of badlaken om je baby in te wikkelen na het zwemmen. Breng vooral ook een hydrofiel mee om mee te kunnen afdrogen na het douchen.
- Een flesje of wat te drinken.
Leuke benodigdheden
- Een babyzwemband om lekker in rond te dobberen in het water.
- Een leuk zwembroekje voor over de wegwerp zwemluier heen.
Praktische tips voor tijdens het baby zwemmen
Hou er rekening mee dat je jouw baby altijd als eerst afdroogt aangezien baby’s sneller afkoelen dan volwassenen. Veel zwembaden hebben gezinskleedkamers waarin omkleedkussens liggen met “stootkussens” zodat je baby daar veilig kan liggen terwijl jij jezelf afdroogt en omkleed. Neem een lekker flesje mee of geef borstvoeding na het zwemmen, tijdens het zwemmen raakt je baby vocht kwijt en na de voeding kan je baby heerlijk slapen.